خیلی از کودکان بد غذا می باشند و والدین را با مشکلات زیادی روبرو می کنند. در این بخش میخواهیم نحوه رفتار صحیح با کودک بد غذا را برای شما عزیزان بیان کنیم. والدین فکر میکنند که همه بچهها باید تمامی غذاها را دوست داشته باشند و وقتی سر میز غذا مینشینند باید با اشتها غذای خود را میل کنند. ولی واقعیت این است که خیلی از بچهها بدون اصرار والدین تمایلی به غذا خوردن ندارند. برای بدغذایی کودکان علتهای مختلفی وجود دارد که ازجمله آنها میتوان به شیوههای فرزند پروری اشاره کرد ، گاهی ممکن است کودک به علت بیماری یا عفونت های دیگر تغذیه نامناسبی داشته باشد. والدین باید در این مورد نکات مختلف را در نظر داشته باشند. برای آنکه کمی در این زمینه بتوانیم به شما کمک کنیم به ذکر چند نوع رفتار که باعث ایجاد کماشتهایی در کودکان می شود اشاره هایی خواهیم کرد.
دلایل کم اشتهایی در کودکان
در خیلی از مواقع دیده شدهاست که مادر برای تنبیه کودکان وی را مجبور به خوردن غذا می کند، این کار باعث میشود که کودک این عمل را آموخته و لجبازی را از طریق غذا نخوردن نشان دهد. به ساعات غذا خوردن کودک اهمیتی داده نمیشود ، رعایت دقیق ساعت غذا خوردن کودک باعث میشود که نظم غذایی خاصی ایجاد شود. سختگیری زیاد در هنگام غذا خوردن باعث میشود تا ذهن کودک تبدیل به عملی ملالآور شود که این امر باعث میشود تا کودک کم اشتها شده و تمایل کمتری به خوردن غذا داشته باشد، بنابراین والدین نباید حتماً اصرار داشته باشند هر گونه که آنان میپسندند کودک به همان طریق عمل کند. برخی از مادران بیش از اندازه نگران غذا خوردن کودک خود هستند که این امر باعث کم اشتهایی می شود.
زمانی که غذا خوردن در یک محیط آرام و به دور از کشمکش والدین انجام شود این کار باعث میشود که کودک بتواند غذای خود را راحتتر خورده و احساس بهتری داشته باشد، پس بهتر است محیط را برای کودک آرام کنید. توجه نکردن به استقلالطلبی کودک باعث ایجاد کم اشتهایی در فرزند می شود، مخالفت در امر غذا خوردن باعث جلوگیری از ایجاد میل به استقلال در کودک می شود ، بدین معنی که کودک دوست دارد خودش غذا بخورد و قاشق را به دست بگیرد و اگر مادر بر روی تمیزی کودک بیش از حد وسواس داشته باشد این کار باعث ایجاد یک حس منفی در کودک می شود.
همچنین مطالعه کنید: مشکلات تغذیهای کودکان و راههای پیشگیری از آن
توصیه هایی برای والدین
نکته مهم اینجاست که اگر فرزند شما به راحتی غذایش را میخورد و به غذا علاقه نشان می دهد لازم نیست از روشهایی که در ادامه خواهیم گفت استفاده کنید اما درصورتیکه اگر کودک شما به اندازه کافی غذا نمیخورد بهتر است راهکارهای زیر را در نظر بگیرید تا بتوانید این امر را اصلاح کنید.
روش نادیده گرفتن را امتحان کنید
اگر فرزند شما بهصورت ناگهانی از خوردن غذا امتناع می کند بهتر است این موضوع را نادیده بگیرید. به کودک خود اجازه دهید که هر آنچه را که دوست دارد بخورد و پس از اتمام غذا ظرف غذایش را بدون هیچ اشاره و اهمیتی بردارید، اگر کودک از ماده غذایی بدش می آید و آن را اعلام کرده است درحالیکه قبلاً آن را میل می کرد، حساسیت نشان ندهید و چند روز بعد دوباره آن ماده غذایی را برای وی آماده کنید. احتمال اینکه بتواند غذایش را بخورد بیشتر است چون میداند علاقه نداشتن او توجه کسی را جلب نکرده است.
بد غذایی را برای بچه ها تبدیل به سلاح نکنید
یک مورد بسیار مهم این است که در حضور کودک با دیگران درباره بدغذایی وی صحبت نکنید، این کار باعث حساس شدن فرزند شده و باعث ایجاد کماشتهایی و بیاشتهایی در وی میشود. فرزندان از اینکه مرکز توجه قرار گیرند و صحبتهایتان در مورد آنها باشد لذت نمیبرند پس بهتر است این نکته را در نظر داشته باشید و آن را رعایت کنید.
حس مشارکت کودک را در غذا خوردن تقویت کنید
شما می توانید حس مشارکت را در کودک خود تقویت کنید این کار باعث میشود تا کودک به غذا خوردن واکنش مناسبی نشان دهد. میتوانید برای فرزند خود بشقاب و لیوان مخصوص خریداری کنید، بهتر است او را همراه خود ببرید و اجازه بدهید براساس سلیقه خود ظرف هایش را انتخاب کند همچنین میتوانید برای درست کردن مواد غذایی از کودک خود مشورت بگیرید .
زمان غذا خوردن را مفرح کنید
میتوانید در هنگام غذا خوردن فضای شاد و مفرحی را برای کودک خود ایجاد کنید، برای مثال میتوانید دوتا از عروسکهایش را کنار وی بنشانید و با اجرای یک نمایش جالب به وی غذا بدهید یا همچنین می توانید برای فرزند خود نقاشی بکشید ، در این حالت شما عکس خودش را بکشید و با خوردن هر قاشق یکی از اعضای بدن وی را تکمیل کنید.
غذا خوردن کودک در جمع همسالان را تقویت کنید
زمانی که کودکان در کنار یکدیگر قرار میگیرند بهتر غذا میخورند، اگر کودک شما درحال بازی کردن با دوستانش می باشد از آنها بخواهید برای غذا خوردن به یک محل جمع شوند. در این شرایط احتمال خوردن غذا افزایش پیدا میکند.
به ترجیجات غذایی کودکان خود اهمیت دهید
گاهی ممکن است کودک به دلیل احساس نامطلوب غذا که در زبان و دهان وی ایجاد می شود از خوردن غذا امتناع کند، شما در این حالت می توانید نحوه پخت خود را عوض کنید. برای مثال خیلی از کودکان به هویج خام بیشتر از پخته علاقه نشان می دهند و یا سیبزمینی سرخکرده را بیشتر از آب پز ترجیح می دهند. شما میتوانید شیوه تهیه غذا را تغییر دهید تا باب میل کودک شما شود.
همچنین مطالعه کنید :خوراکیهای مفید برای استخوان کودکان
در تهیه غذا سلیقه به خرج دهید
میتوانید در تهیه غذای خود سلیقه به خرج دهید و ظاهر آن را به شکلی تزیین کنید که برای کودکان لذتبخش و تحریککننده باشد. بهعنوان مثال اگر غذای رنگی برایش جذاب تر می باشد میتوانید غذاها را با رنگهای متنوع غذا را تزیین کنید.
الگوی سالم تغذیه را مد نظر داشته باشید
یکی از مواردی که مانع خوردن غذا میشود خوردن تنقلات است ، بهتر است تا حد امکان از خرید تنقلات برای کودک خود خودداری کنید. به یاد داشته باشید که داشتن الگوی مناسب میتواند برای کودک مفید باشد ، فرزند شما غذاهایی را خواهد خورد که شما میخورید نه آنهایی که به او میگویید بهتر است.
از کمک تخصصی غافل نشوید
اگر فرزند شما به شدت بد غذا بوده و مشکل غذا خوردن وی با راه حل های بالا حل نشده است بهتر است با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید.